Vertoon jij ook uitstel gedrag om af te kicken?

Afkicken ? Dat kan nu echt niet. Ik heb nog zoveel te doen. Mijn familie kan mij nu niet missen. Wij moeten op vakantie en ze kunnen echt niet zonder mij weg. En trouwens de huisdieren kunnen ook niet zonder mij. Als ik overleg met mijn werkgever dat ik er even tussenuit moet wordt ik ontslagen.

Dus nee ik kan dit niet maken op dit moment. Niemand kan mij nu missen.  Allemaal excuses, eigen argumenten zodat ik niet in gesprek hoef om iets aan mijn verslaving te doen. Hoe herkenbaar is dit voor jou?

  • voorkom uitstel gedrag afkicken voor het te laat is.

Hoe zit het met jou excuses om niet in herstel te gaan?

Nee hoor dit lukt mij alleen. Natuurlijk heb ik een probleem. Alleen heb ik dit nooit aangepakt. Ben weleens gestopt voor een paar dagen. Steeds kwam er wat tussen en ging ik weer gebruiken omdat ik het wilde. Niet omdat ik het nodig had. Nee ik ben niet zoals die andere allemaal.

Ik kan stoppen wanneer ik het wil. Maar ja die trauma’s, angsten of andere waanideeën blijven terugkomen, dus eigenlijk  kan ik maar beter door blijven gaan. Stel je voor dat ik daar weer last van ga krijgen. Laat mij maar met rust en dan vraag ik om hulp wanneer ik denk dat ik het nodig heb. Tja, heel eerlijk heb ik dit zelf ook jarenlang zo volgehouden. Maar het was niet eerlijk, het was wederom een leugen om bestwil.

Moet ik mij laten behandelen voor verslaving?

Jezelf laten behandelen komt altijd op een rot moment. Het zal nooit uitkomen wanneer jij het wilt. Vraag jezelf eens af of jou brein ooit zal zeggen “ga eens iets aan je verslaving doen”. Ik kan verklappen dat komt niet in je op. Tenzij…

Dat moment komt wel een keer, meestal op het moment dat het bijna te laat is.

Als naasten van verslaafden maak je dit bespreekbaar. Benadruk hoe ernstig de situatie is en dat diegene echt iets aan zijn / haar verslaving moet gaan doen. Stap uit dat zelfmedelijden. Stop met denken dat je een zwak persoon bent. Dat je geen ruggengraat hebt. Je bent niet zwak als je toegeeft het niet meer alleen te kunnen. Besef hoe krachtig het is dat je erkent machteloos te zijn tegenover je verslaving.

Er is echt iets aan te doen. Dus stop met het vertonen van uitstel gedrag.

Uitstel gedrag kan ook afstel worden en dan kan te laat zijn.

Uitstel gedrag hebben we allemaal, verslaafd of niet verslaafd. Dit is van alle dag, maar voorkom dat het afstel wordt en dat het voor jou te laat is. Door hier keer op keer bij stil te staan wordt dit gedrag minder. En zeker als je veel aan je eigen herstel blijft werken.

Zelf heb ik het ook weleens uitstel gedrag dat ik vertoon. Ook ik ben en blijf een verslaafde in herstel. En als ik mezelf wat minder voel merk ik dat het gedrag sterker wordt om iets uit te stellen. Heel herkenbaar, maar ik geen niet toe. Ik weet waar ik het voor doe.  Ik wil graag mensen helpen en daarvoor wil ik beter vindbaar zijn op het internet. Dus schrijf ik over onderwerpen uit mijn ervaringen. Zoals het schrijven van een blog “deze had al eerder af mogen zijn”.

Maar doordat ik het herken of dat andere mij herinneren aan mijn gedrag. Kan ik er nu iets aan doen en laat ik het niet zover komen dat van uitstel afstel komt. Dus dit geldt voor iedereen.

Herken jij deze situatie bij je naasten of bij jezelf?

Stop dan met uitstellen, pak deze kans. Je bent immers hier en leest mijn artikel. Neem die telefoon, bel je huisarts, ouders, partners, werkgever en roep, schreeuw. “Ik ben verslaafd en wil er vanaf”!.

Big hug, Erwin

Hulp bij verslaving door Erwin

Heb jij hulp nodig?

Heeft dit artikel iets bij je losgemaakt, wil je geen uitstel meer. Kies voor interventie. Hiervoor mag je ook direct met mij bellen. Neem contact met mij op, want ik ben er voor jou.