Interventie

Goed dat je op zoek bent naar hulp voor je dierbare. Ik sta voor je klaar en help jou en de verslaafde. Heb je al van alles geprobeerd, maar staat hij/zij niet open voor een behandeling? Of heb je juist nog niks geprobeerd, omdat je dat niet durft of niet weet hoe je het moet aanpakken? Mijn aanpak is heel persoonlijk. Ook voor jou kan een verslaving van iemand om je heen ontzettend heftig zijn. Jezelf volledig verliezen en niet meer weten hoe je de ander en jezelf moet helpen. Een interventie wordt vaak als laatste redmiddel gezien. Interventie levert een waardevolle bijdrage aan het proces van herstel.

Vanuit liefde en mededogen

Het doel van een interventie is de verslaafde confronteren met de gevolgen van zijn/haar verslaving waardoor hij/zij hulp gaat accepteren. Dit gebeurt altijd vanuit liefde en mededogen om te laten zien dat het ook anders kan.

Erwin Sengers verslaving ervaringsdeskundige

Bied de verslaafde hulp

Verslaving gaat vaak gepaard met ontkenning en schaamte, waardoor hulp vragen steeds moeilijker wordt. Laat hem/haar niet nóg verder afglijden, maar bied de verslaafde hulp.

Een interventie aanvragen

Uit de praktijk blijkt dat een verslaafde zich vaak alleen wil laten helpen als hij/zij volledig aan de grond zit en geen enkele uitweg meer ziet. Het organiseren van een interventie is een goede en effectieve oplossing, waarbij de verslaafde voor het blok wordt gezet en we hem/haar in laten zien dat er geen andere keuze meer is. Iedere naaste van een verslaafde kan een interventie aanvragen. Is jouw vader, moeder, kind, vriend of vriendin, werknemer of collega verslaafd? Schakel dan mijn hulp in. Samen maken we het leven van de verslaafde weer zinvol.

Neem contact met mij op

85% aanvaardt mijn hulp direct of binnen enkele dagen of weken. Aanvaardt jouw dierbare de hulp niet? Dan heb je er als naaste wel van geleerd om er beter mee om te gaan, de dierbare beter te begrijpen en hoe je als naaste er voor elkaar kunt zijn.

Soorten interventies

Er zijn drie soorten interventies: Arise, Craft en Johnson. Zelf geloof ik heel erg in het interventiemodel van Johnson, daarom werk ik volgens dit model. De methode van Johnson wordt ook wel ‘confrontational intervention’ genoemd. Bij deze methode staat de verslaafde centraal. Hij/zij hoeft niet alles kwijt te zijn, het dieptepunt hoeft nog niet bereikt te zijn om deze hulp aangereikt te krijgen.

Als eerst ga ik bij de naaste langs voor een gesprek, aan de hand van dat gesprek bepaalt de naaste of hij/zij dit wil doorzetten. We stellen dan samen een contract op. Tijdens het proces schrijven de dierbare(n) confronterende, eerlijke en directe brieven voor de verslaafde. We bespreken de brieven samen, zonder de verslaafde. Ik help je om de brief zo goed mogelijk te schrijven. We kijken naar de inhoud en de volgorde van de brief. De avond voor de interventie oefenen we samen nog één keer. Waar iedereen moet zitten, de volgorde van spreken en lezen we de brieven voor. Deze ‘generale repetitie’ noemen we een pre-interventie. De dag erna is de echte interventie. Samen overtuigen we, middels onder andere de openhartige en confronterende brieven, de verslaafde om de hulp die hem/haar nu wordt aangereikt, aan te nemen.

In de tussentijd

Dit proces duurt een aantal weken. We houden een-op-een gesprekken en groepsgesprekken, zonder de verslaafde. Welke kliniek past het best bij de verslaafde? We overleggen veel samen. In deze weken vind ik een kliniek die past bij de verslaafde en waar de verslaafde na de interventie zo snel mogelijk terecht kan. De behandelend psycholoog en psychiater heb ik in de tussentijd benaderd. Ook is de behandelend huisarts al benaderd, want de huisarts moet een verwijsbrief schrijven voor de kliniek. De kliniek moet vervolgens contact zoeken met de zorgverzekeraar van de verslaafde, wordt het vergoed? Zodra de verslaafde de hulp accepteert, wordt het vervoer meteen ingezet dat hem/haar naar de kliniek brengt. Dit zijn allerlei aspecten die aan bod komen, die geregeld moeten worden en die dus tijd kosten. Deze extra zorgen neem ik compleet voor je uit handen.

Past deze vorm van interventie bij jou en bij de verslaafde? Geloof je dat deze methode de verslaafde gaat redden? Dat werken volgens dit model ook jouw leven en het leven van andere dierbare weer gelukkig maakt? Neem dan contact met mij op en ik kom bij je langs voor een gesprek.

Interventies in regio Eindhoven, Den Bosch, Oss en Nijmegen

Ben jij op zoek naar een ervaringsdeskundige op het gebied van verslaving en kom jij uit de regio Eindhoven, Den Bosch, Oss of Nijmegen? In deze regio’s zijn meerdere ervaringsdeskundigen die jou kunnen helpen. Het gaat om het gevoel en vertrouwen dat je bij een ervaringsdeskundige hebt. Mijn kernwaarden zijn:

  • Inlevingsvermogen
  • Samenwerken
  • Behulpzaam
  • Veilig, persoonlijk en eerlijk

Kan ik je helpen? Neem dan contact met mij op, ik help je graag.