Avondklok en corona verhoogd risico voor verslaafde

De Avondklok! terwijl ik hier over schrijf zit ik na te denken over hoe het voor mij zou zijn geweest als ik nog in actief gebruik zou zitten. Ik zou mij geen raad weten met een avondklok, nog meer stress wat een ellende. Dan zou paniek, angst en zeker de eenzaamheid zijn toegeslagen.

Thuis zitten en geen fysiek contacten hebben met de mensen waarvan ik toen dacht dat het mijn vrienden waren. Echt een tijd om stapel gek van te worden. Cafés en restaurants gesloten. Verdomme de regering, moet je eens zien wat jullie mij allemaal aandoen! Zo zou ik naar mijn wereld kijken. Hoe kijkt jouw naaste mogelijk stille verslaafde naar zijn wereld?

  • Avonklok tijdens corona is een verhoogd risico voor wegglijden verslaafden

Heb jij je drugs op tijd binnen voor de avondklok?

Ik zelf zou mijn middelen ruimschoots voor de avondklok  in mijn bezit willen hebben, geen twijfel mogelijk! Ik zou er voor zorgen dat ik genoeg alcohol gehaald had in de supermarkt en mijn drugs op tijd van mijn dealer gekregen had. Maar uit ervaring weet ik hoe het gaat bij het regelen van mijn cocaïne bij de dealer(s). “ja ik kom eraan” en 30 minuten later weer bellen “ja ik kom er nu aan” En die verdomde avondklok tikt maar door als een fucking tijdbom. Niemand geweest en weer die telefoon “ja ben onderweg, ben om de hoek”. Nou daar is de dealer eindelijk maar uit voorzorg die andere dealer ook maar gebeld en met wat leugentjes en smoezen kan ik bij hem nog poffen ook. Dat allemaal omdat ik bang ben om zonder te zitten. Hoe is dat bij jou? Of bij jouw partner, zoon, dochter of andere naaste die gebruikt? Wat zie jij gebeuren, woede, zwijgen, weglopen, zelfs verdwijnen van jouw dierbare die vastzit in een negatieve spiraal van zijn of haar verslaving. En na 21:00 uur mag en kan je zelf ook helemaal niets meer doen omdat de avondklok ook jou huisarrest geeft.

Of komt jou de avondklok juist goed van pas?

Lekker alleen thuis geen sociale controle. Niemand die onaangekondigd aan je deur staat en jou kan storen als je aan het drinken of aan het gebruiken bent. “Ideale situatie niks meer aan doen denk je dan” Zeker voor de stille verslaafde kan het risico van wegglijden enorm groot zijn. Niemand die nog maar iet kan controleren. Maar hoe zit het als je wel een partner en/of gezin hebt thuis? Heeft jouw partner door dat er iets niet klopt omdat je prikkelbaarder bent? Een korter lontje hebt naar je kinderen? Je zit je wederhelft zowat het bed in te kijken want je kan niet wachten om alleen te zijn zodat jij nog een paar uurtjes langer beneden kan gebruiken en je tenminste nog iets gehad hebt. Alleen loopt dat uit de hand omdat je niet kan stoppen en zo ga je te laat slapen of slaapt helemaal niet. Ik weet wel hoe verkloot jij op je werk gaat komen en daar weer moet liegen om een verklaring te geven waarom je er zo beroerd bij loopt. Uiteindelijk besluit je dat het beter is om helemaal niet te gaan werken. Zelf wil je dit niet zien, maar jouw partner ziet dit wel bij jou. Herken jij jezelf hierin? Of is dit het gedrag wat een naaste van je vertoond? Ga het dan niet langer uit de weg, juist nu is het belangrijk om actie te nemen. Er iets aan te doen. Onze wereld is verandert en spanningen lopen iedere dag hoger op. Voorkom een escalatie die verstrekkende gevolgen kan hebben. Waar wacht je op.

Hoe is het nu werkelijk met jou in deze tijd van het nieuwe normaal?

Wat ben ik blij dat het voor mij geen probleem is, die avondklok. Ik sta in de ochtend op tijd op en begin mijn dag met mezelf op te frissen/douchen. Daarna maak ik een wandeling, neem bij terugkomst een ontbijtje, kijk het nieuws onder het genot van een bakkie koffie en maak me klaar voor vertrek richting werk. Na mijn werkdag ga ik even langs de winkel, kook een lekker potje eten voor mezelf, rommel nog wat aan in huis en ga dan voldaan en relaxed de bank op. Ik ben dankbaar dat ik een leven in herstel heb en rust regelmaat en reinheid als maatstaven hanteer. Wil je meer weten over rust, regelmaat en reinheid lees dan mijn andere blog..

Herken jij deze situatie?

Hoe zit dat eigenlijk bij jou of je naaste? Is dit onderste gedeelte herkenbaar dan weet je dat het goed zit. Herken jij jezelf in het bovenste gedeelte van mijn blog dan raad ik je aan hulp te vragen van iemand die het goed met je voor heeft. Ook ik kan je hierbij ondersteunen  herstelcoaching . Herken je een naasten, familielid of werknemer in het bovenste gedeelte van mijn blog dan zou een interventie een oplossing kunnen zijn.

Tip!

Wil je echt een eerlijke tip hoe jij als naaste de verslaafde kunt helpen.

Loslaten, ja loslaten is het allerbeste wat je kunt doen totdat diegene hulp vraagt of accepteert.Vindt jij het lastig om je naaste los te laten en weet je niet hoe je dit kunt doen of heb je hier hulp bij nodig. Vraag dan hulp aan een deskundige die jou hier bij helpt.

Ik kan jouw persoonlijke coach zijn, jouw motivator en jouw stok achter de deur om te zorgen dat dingen direct aangepakt en opgelost worden. Ik draag zorg dat je je afspraken nakomt en ik ben een luisterend oor bij problemen. Of je nu een verslaafde bent of een naaste, partner, ouder, kind of iemand anders. Durf de stap te zetten naar een nieuw leven.  Dit kan vanuit herstelcoaching of een interventie.  Een interventie kan jou, de verslaafde en de rest van zijn omgeving helpen. Een interventie opent de ogen van een geliefde die kampt met een verslaving.

Big hug, Erwin

Hulp bij verslaving door Erwin

Heb jij hulp nodig?

Heeft dit blog over avondklok en coronatijd vragen bij je opgeroepen of kan ik jou helpen met jouw situatie? Is herstelcoaching voor jou de juiste stap of ben je geïnteresseerd in een interventie? Neem contact met mij op, want ik ben er voor jou.