Ben jij eenzaam en is de fles alcohol jouw grootste vriend?

Veel mensen hebben dit steeds meer, drinken uit verveling en ondertussen slaat de eenzaamheid toe. Bij een alcoholverslaafde zal de drank altijd op nummer 1 staan. Hij of zij zal dit altijd ontkennen. Steeds meer drinken terwijl anderen wel maat kunnen houden. Je voelt je anders dan anderen en je denkt dat je niet begrepen wordt. Meer en meer zonder je jezelf af, de eenzaamheid slaat toe. Zonder jij je ook steeds meer af of herken je iemand die dit gedrag vertoond?

  • Eenzaamheid zonder alcohol, de beste vriend van een verslaafde

Hoe eenzaam ben jij?

Als ik het over mezelf heb vond ik dat ik niet eenzaam was maar ondertussen… Ik ging vaker alleen naar het café waar als het druk was ik me toch nog eenzaam voelde. Op het moment dat anderen naar huis gingen zocht ik nog naar een plek om na te borrelen. Of te wel afteren, zoals ik dat noemde.Vaak op een plek waar andere mede lotgenoten aanwezig waren die ook eenzaam waren. We zaten wel bij elkaar maar eigenlijk waren we allemaal alleen. Geen normaal gesprek kunnen voeren of de grootste verhalen om maar niet naar huis te hoeven. En als ik wel naar huis ging, dan wist ik dat mijn naasten al op bed lagen en zo kon ik in mijn eentje door te gaan met drinken. Niemand die zegt dat ik teveel drink.  Maar beetje bij beetje krijg je wel in de gaten dat je eenzaam bent.  Hoe is dat bij jou of bij je naasten? Zie je dat het een probleem aan het worden is. Wacht niet tot het te laat is, trek aan de bel. Er zijn genoeg mensen die je kunnen helpen. Je moet dit alleen wel toelaten.

Heb jij of iemand die je kent dit probleem?

Het probleem wordt als maar groter als je gaat drinken. Je komt thuis van je werk en je hoofd zegt dat je wel wat verdiend hebt en grijpt weer naar de fles. Hierdoor ga je de deur niet uit en wordt je wereld steeds kleiner. Je hebt geen zin meer om te gaan sporten of andere sociale contacten te onderhouden. Je drinkt steeds meer en merkt dat familie en vrienden minder interesse  in je tonen. Ze komen niet meer zomaar even gezellig langs. Op een gegeven moment zal je het allemaal niet zo erg vinden. Je kunt lekker blijven drinken. Dan merk je op dat er echt geen belangstelling meer voor je is. Dan ga je jezelf zielig vinden en klagen dat het allemaal niet aan jou ligt. Het ligt altijd aan die ander. Die ander die jou in de steek heeft gelaten. Het is jou aangedaan.  Zo geeft ons hoofd goedkeuring om te blijven drinken. Ook kom je afspraken niet meer na aan je dierbare of werkgever. Verantwoordelijkheden kom je niet meer na en naasten/werkgevers kunnen niet meer op je vertrouwen.

Zie jij iemand die je kent afglijden?

Ben jij of is jouw naasten nog in staat om er zelf iets aan te doen? Grijp jij  of jou dierbare nog wel de mogelijkheden aan om minder te drinken? Je zou bijvoorbeeld een boodschappenlijstje kunnen maken waarop je precies schrijft wat je nodig hebt waarbij je zorgt dat je het gangpad met drank kunt overslaan. Neem anders iemand mee die met jou boodschappen gaat doen en je zo ondersteunt. Op moeilijke avonden kun je iemand vragen die bij jou op visite wil komen. Of is er een iemand die met je gaat sporten of wandelen zo  dat je weer afleiding hebt.

Wat kun je als familie – naasten – werkgever eraan doen? Bespreek het met de verslaafde. Zeg hem of haar dat je diegene ziet afglijden. Zeg dat er hulp is en dat je er voor diegene wil zijn als hij / zij  hulp gaat zoeken. Stel je grenzen en ga niet mee in het zielige gedrag wat hij/zij laat zien. Negeer de diverse excuses die hij/zij maakt om wel te blijven drinken. Ik weet als geen andere hoeveel dat er zijn. Voor alles is er wel een excuus. Stop daar mee.

Enkele praktische tips?

  • Haal geen drank in huis
  • Maak een boodschappenlijst
  • Op je vaste drinkmoment zoek je afleiding
  • Maak een dagplanning
  • Bespreek je probleem met andere
  • Ga naar meetings voor verslaafde
  • Schrijf de VOOR en NADELEN op van stoppen met drinken (en lees dit iedere keer weer)

Herken jij jezelf of je naasten hierin ?

Lukt het niet om jezelf in de hand te houden of te stoppen met drinken. Zie jij je naasten of werknemer afglijden. Roep dan hulp in. Herstelcoaching kan je hierbij helpen. Mocht dit geen baad hebben of heb je alles al geprobeerd dan kun je altijd overgaan tot een interventie wat als laatste redmiddel een oplossing zou kunnen zijn.

Ik kan jouw persoonlijke coach zijn, jouw motivator en jouw stok achter de deur om te zorgen dat dingen direct aangepakt en opgelost worden. Ik draag zorg dat je je afspraken nakomt en ik ben een luisterend oor bij problemen. Of je nu een verslaafde bent of een naaste, partner, ouder, kind of iemand anders. Durf de stap te zetten naar een nieuw leven.

Big hug, Erwin

Hulp bij verslaving door Erwin

Heb jij hulp nodig?

Heeft dit artikel over eenzaamheid en alcohol vragen bij je opgeroepen of kan ik jou helpen met jouw situatie? Is herstelcoaching voor jou de juiste stap of ben je geïnteresseerd in een interventie? Neem contact met mij op, want ik ben er voor jou.